Ce gasim pe mese in diferite colturi ale lumii de Craciun

by admin

In preajma sarbatorilor de iarna, va prezint câteva idei  pentrru mesele traditionale ale catorva tari care sarbatoresc Craciunul.

Danemarca

O pietanta tipica daneza este Risalamande. Un desert traditional în al carei compozitie găsim crema, vanilie, migdale și budinca de orez. Totul amestecat pana obținem un desert pe care îl servim în seara din ajunul Craciunului cu cireșe amare în sirop sau sos de fructe de pădure.

Cea mai importanta masa este cea din ajunul Craciunului. Masa va fi plina de prelibatete si sigur nu va lipsi de pe masa rata umluta cu mere si prune sau friptura de porc la cuptor invelit in bacon cu cartofi caramelizati. In ziua de Craciun trebuie sa gustati smorrebrod, traditionalele chiftelute din carne, somon sau legume, crema de orez, si vin fiert din abundenta. Londra Traditia engleza vrea ca în aluatul desertului să fie ascunsă o moneda care va aduce noroc celui care o va găsi.

Craciunul la Londra are gust de Christmas Pudding ( Budinca de Crăciun), în afara de aceasta istorica pietanta vor fi prezente bucate pe baza de rata și curcan, umplute cu alune macinate, carne tocata de vita, bacon insotite de cartofi și mere, stafide și suc de lamaie.

Etiopia

Farfuria traditionala etiopiana este Doro Wat on Injera, este o pasta spumoasa și fin al carei nume este Injera servita cu carne și o mulțime de condimente și mirodenii colorate.Se gateste în special de Crăciun care se sarbatoreste în data de 7 ianuarie.

Rusia

Printre pietantele traditionale ale Rusiei pot sa amintesc Zakuski, un antre pe baza de peste tăiat fin condimentat cu sosuri speciale delicioase. În afara de faptul ca aceasta farfurie arata foarte bine este ideal pentru a fi degustat în timp ce se bea vodka.

Mexic

Când ne gândim la Craciunul în Mexic ne gândim la Chiles en nogada. O reteta specială de carne mixta amestecata cu ardei gras servita cu o crema de nuci și seminte de rodie. Aceasta pietanta este farfuria bunicii de care mexicanii sunt foarte mandri.

Malta

Aici vom găsi pe mese Imbuljuta tal-Qastan, o supa foarte specială pe baza de cacao, condimente și castane servita calda în noapte de Crăciun după slujba sau de revelion după ora 12 noaptea.

Praga

Întâlnirea cea mai asteptata este cea de la cina din Ajunul Craciunului, care este cu sfintenie servita doar după ce soarele apune.

Farfuria traditionala este crapul cu salata de cartofi pe care îl servim după supa de peste. Pe mesele din toată Praga vom găsi vanocka, un fel de pâine dulce umluta cu stafide, chifle cu vanilie și turta dulce acoperiți de glazura.

Franța

În Franța de Crăciun se servesc scoicile Saint-Jacques, o scoica mai mare care este pregătită la cuptor în carapacea ei. Pentru aceasta farfurie chiar ca merita sa vizitezi Franța. Bogatul prânz de Crăciun se numește „reveillon” Care va avea pietante diferite în funcție de regiune. O tipica masa de Crăciun prevede ostriche, carnati și pui la rotisor, foisgras, sau rata în aroma de cidru.

În Proventa se obisnuieste să se pună pe masa 13 tipuri de deșert, același numar al mesenilor care au luat „Cina cea de taina”. Printre deserturile pe care ar fi bine sa nu le ratati se număra Trunchiul de ciocolata și Bouche de Noel ( Gura de Crăciun/ Craciunului)

Finlanda

După ce veți gusta Porkkanalaatiko, o pietanta gatita la cuptor care se aseamana puțin cu briosele și place enorm de mult copiilor. Pregătit cu morcovi și condimente coapte.

Polonia

În Polonia cina de Crăciun este compusa din 12 tipuri de mâncare, câte unul pentru fiecare apostol, și tradiția spune să se lase un loc liber la masa pentru ca pot exista oaspeti de ultim moment. La cina de Ajun se poate mânca bigos, o farfurie traditionala din varza murata, cu ciuperci și prune; barszcz roșu: kutia; galuste. În ziua de Crăciun tradiția spune ca trebuie sa avem pe mese Pierniki, dulciuri traditionale cu miere care le găsim în formele cele mai ciudate.

Statele Unite

Sunt mai multe tradiții în USA, bucătăria tipica traditionala a împrumutat feluri de mancare ale Marii Britanii, Frante, Italie, și Mexicului. Cina Așa cum spune tradiția este pe baza de curcan, legume și sos de coacaze. Ca și desert avem Christmas Pudding cu sos de brandy și placinta Mince, o tarta tipica din aluat fraged umplut cu fructe uscate, care este din spusele traditiei mâncarea pentru Moș Crăciun.

Aceste tartine sunt puse pe bordul semineului pentru ca Moș Crăciun sa le poată gusta.

Spania

Farfuriile traditionale sunt pe baza de curcan și porc, traditional se pregătește un „coltisor” pentru dulciuri, care imbogatesc în culoare și dulceața mesele din toată Spania.

Sunt multe delicatesele pe care le găsim pe mesele spaniolilor, dintre care pot sa amintesc nuga din Alicante; martipanul de obicei prezentat în forma de figurine. Va așteaptă polvorones din Andalusia și Extremadura, crocantul din Aragona, casadilles din Asturie, deserturile din țările joase goxua, panellets catalanisi paparajotes din Murcia. Și sa nu uitați sa gustati traditionalul roscon din Reyes, în data de 6 ianuarie, când se sarbatoreste Regii magi.

Canada

Dacă ajungeți în America de Nord veți găsi mesele pline de curcan la cuptor cu sos de coacaze și cartofi, în funcție de preferintele mesenilor poate fi înlocuit cu rata.

Argentina

Craciunul în Argentina se sarbatoreste sub soare, mancand asado, carnea la gratar care se gateste în grădinile locuintelor și se ciocneste cu vin spumant.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.