Cele 7 Chakre: Simboluri, Simptome și Efecte

1. Muladhara Chakra – Chakra Rădăcină

Simbol: Simbolul Chakrei Rădăcinii este format dintr-o floare de lotus cu 4 petale, un pătrat și un triunghi orientat în jos. Se spune că fiecare element reprezintă cele 4 aspecte ale minții umane, unindu-se pentru a forma nașterea conștiinței umane.

Culoarea: rosie

Element: Pământ

Localizare: Chakra rădăcină, cunoscută și sub numele de Chakra Muladhara, este situată la baza coloanei vertebrale, între anus și organele genitale. Se caracterizează prin emoții de supraviețuire, stabilitate, ambiție și autosuficiență.

Simptomele unei chakre rădăcină blocate: Când această chakră este dezechilibrată, o persoană începe să se simtă instabilă, neîntemeiată, lipsă de ambiție, lipsă de scop, frică, nesigură și frustrată.

Semne ale unei chakre rădăcină echilibrate/dezechilibrate: Cu toate acestea, atunci când chakra rădăcină este echilibrată, acestea sunt înlocuite cu emoții mai pozitive și te simți stabil, încrezător, echilibrat, energic, independent și puternic.

Mantra: Mantra semințelor (mantra beej) a Chakrei Muladhara este „Lam”.

Poziții de yoga pentru a echilibra Chakra Rădăcină: Poza arborelui (Vrkshasana) și Poza muntelui (Tadasana).

2. Svadhishthana Chakra – Chakra Sacră

Simbol: Simbolul pentru Chakra Svadhishthana sau Chakra Sacră este alcătuit din mai multe cercuri, o semilună și șase petale de flori de lotus. Cercurile și semiluna reprezintă natura ciclică a vieții, morții și renașterii, în timp ce cele 6 petale descriu cele 6 aspecte negative ale naturii noastre pe care trebuie să le depășim pentru a deschide această chakră.

Culoarea: portocalie

Element: Apa

Locație: Chakra Svadhishthana, cunoscută mai frecvent ca Chakra Sacră, este situată în abdomenul inferior, la aproximativ patru degete sub buric. Atributele sale includ nevoia de bază de sexualitate, precum și creativitatea și stima de sine.

Simptomele unei chakre sacrale blocate/dezechilibrate: Când chakra sacră este dezechilibrată, o persoană se poate simți explozivă și iritabilă din punct de vedere emoțional, poate simți o lipsă de energie și creativitate, se poate simți manipulatoare sau obsedată de gândurile sexuale.

Semne ale unei chakre sacrale echilibrate: atunci când este echilibrată, te face să te simți mai vibrant, fericit, pozitiv, mulțumit, plin de compasiune și intuitiv.

Mantra: Mantra semințelor (mantra beej) a chakrei Svadhishthana este „Vam”.

Poziții de yoga pentru a activa Chakra Sacră: Puteți lucra la echilibrarea Chakrei Svadhishthana exersând ipostaze precum Poza Corbului (Kakasana) sau pozițiile în picioare precum Poza Triunghiului (Trikonasana).

3. Chakra Manipura – Chakra plexului solar

Simbol: Simbolul Chakrei Plexului Solar constă dintr-un triunghi îndreptat în jos într-o floare de lotus cu zece petale. Cele zece petale simbolizează zece trăsături negative de caracter pe care trebuie să le cucerim, în timp ce triunghiul este Agni tattva sau focul energiei kundalini care semnifică puterea noastră interioară

Culoare: Galben

Element: Foc

Localizare: Chakra Manipura este situată la plexul solar, între buric și fundul cutiei toracice. Se caracterizează prin emoții precum ego, furie și agresivitate.

Simptome ale chakrei plexului solar blocate/dezechilibrate: un dezechilibru al chakrei plexului solar se poate manifesta fizic ca probleme digestive, probleme hepatice sau diabet. La nivel emoțional, cineva s-ar putea lupta cu depresia, lipsa stimei de sine, furia și perfecționismul.

Semne ale unei chakre echilibrate a plexului solar: prin echilibrarea acestei chakre, ne simțim mai energici, încrezători, productivi și concentrați.

Mantra: Mantra semințelor (mantra beej) a Chakrei Manipura este „Berbec”.

Poziții de yoga pentru alinierea Chakrei Plexului Solar: Lucrul la Chakra Manipura se poate face în ipostaze precum îndoirea clasică înainte (Paschimottanasana), Poziția clasică a Cobra (Bhujangasana) și Poziția arcului (Dhanurasana).

4. Anahata Chakra – Chakra Inimii

Simbol: În simbolul Chakrei Inimii, două triunghiuri se intersectează pentru a forma o yantra care reprezintă echilibrul dintre yin și yang, sau forțele în sus și în jos. În exterior, există o floare de lotus cu 12 petale care simbolizează cele douăsprezece calități divine asociate cu inima.

Culoare: verde

Element: Aer

Locație: După cum sugerează și numele, Chakra Anahata este situată în regiunea inimii. Această chakră este sediul echilibrului și este caracterizată de emoții de dragoste, atașament, compasiune, încredere și pasiune.

Simptomele unei chakre a inimii blocate/dezechilibrate: Când chakra inimii este dezechilibrată, o persoană se poate confrunta cu probleme emoționale cum ar fi furia, lipsa de încredere, anxietatea, gelozia, frica și starea de spirit.

Semne ale unei chakre a inimii echilibrate: prin armonizarea acestui centru energetic, o persoană începe să se simtă mai compasiune, grijulie, optimistă, prietenoasă și motivată.

Mantra: Mantra semințelor (mantra beej) a chakrei Anahata este „Yam”.

Posturi de yoga pentru a echilibra chakra inimii: Chakra inimii poate fi echilibrată prin practicarea unor poziții precum Half Bridge Pose (Ardha Setubandhasana) și Fish Pose (Matsyasana).

5. Vishuddha Chakra – Chakra gâtului

Simbol: Simbolul Chakrei Gâtului constă dintr-o floare de lotus cu 16 petale, care înconjoară un triunghi inversat care deține un cerc în interior. Aceasta reprezintă creșterea spirituală și purificarea corpului, minții și spiritului.

Culoarea: albastra

Element: Spațiu

Localizare: Chakra Visuddha este situată la baza gâtului, coincizând cu glanda tiroidă. Este asociat cu inspirația, expresia sănătoasă, credința și capacitatea de a comunica bine.

Simptomele unei chakre a gâtului blocate/dezechilibrate: Un blocaj în chakra gâtului poate fi experimentat ca timiditate, liniște, un sentiment de slăbiciune sau incapacitatea de a ne exprima gândurile.

Semne ale unei chakre ale gâtului echilibrate: Când această chakră este echilibrată, ea permite creativitatea, autoexprimarea pozitivă, comunicarea constructivă și un sentiment de satisfacție.

Mantra: Mantra semințelor (mantra beej) a chakrei Vishuddha este „ham”.

Posturi de yoga pentru echilibrul chakrei gâtului: Chakra gâtului este stimulată în ipostaze precum Shoulderstand (Sarvangasana) și Plow Pose (Halasana).

6. Ajna Chakra – Chakra al treilea ochi

Simbol: Simbolul Chakrei al treilea ochi constă dintr-un triunghi inversat sprijinit într-un cerc între două petale de lotus. Cele două petale și piramida orientată în jos semnifică ambele înțelepciune, subliniind rolul Chakrei al treilea ochi în călătoria noastră către conștientizarea spirituală.

Culoare: Indigo

Element: Niciunul

Locație: Ajna Chakra (pronunțată ca „Agya Chakra”) este situată între sprâncene. Cunoscută și sub denumirea de Chakra al treilea ochi, este adesea folosită ca punct focal în timpul practicii asana pentru a dezvolta mai multă concentrare și conștientizare. Se spune că meditația asupra acestei chakre distruge karma vieților trecute și aduce eliberare și cunoaștere intuitivă. Atributele sale sunt inteligența, intuiția, înțelegerea și autocunoașterea.

Simptomele unei chakre al treilea ochi blocate/dezechilibrate: atunci când sunt dezechilibrate, te poate face să te simți neasertiv și să te temi de succes sau, dimpotrivă, te poate face mai egoist. Un dezechilibru se poate manifesta sub forma unor probleme fizice precum dureri de cap, vedere încețoșată și oboseală oculară.

Semne ale unei chakre echilibrate a celui de-al treilea ochi: Când această chakră este activă și echilibrată, o persoană se simte mai vibrantă și mai încrezătoare, atât spiritual, cât și emoțional. În absența fricii de moarte, cineva devine propriul său stăpân și rămâne liber de orice atașament față de lucrurile materiale.

Mantra: Mantra semințelor (mantra beej) a chakrei Ajna este „Om”.

Posturi de yoga pentru a echilibra Chakra al treilea ochi: Ajna Chakra este stimulată atunci când se practică Headstand (Shirshasana).

7. Chakra Sahastrara – Chakra Coroanei

Simbol: Simbolul chakrei coroanei este reprezentat ca un inel de o mie de petale de lotus care inconjoara un triunghi inversat. Aceasta simbolizează creșterea energiei divine în Chakra Coroanei, aducând eliberare spirituală și iluminare.

Culoare: alb violet

Element: Niciunul

Locație: Sahastrara sau Chakra Coroanei este situată în coroana capului. A șaptea chakră este centrul spiritualității, al iluminării și al gândirii și energiei dinamice. Permite fluxul interior al înțelepciunii și aduce darul conștiinței cosmice.

Simptomele unei chakre a coroanei blocate/dezechilibrate: Când se dezechilibrează, cineva poate suferi de un sentiment constant de frustrare, melancolie și sentimente distructive.

Semne ale unei chakre a coroanei echilibrate: O chakră a coroanei echilibrată promovează înțelegerea spirituală, pacea interioară și o perspectivă clară asupra lumii.

Mantra: Mantra semințelor (mantra beej) a chakrei Sahastrara este „Aum”.

Posturi de yoga pentru a alinia chakra coroanei: Echilibrarea chakrei Sahasrara poate fi realizată prin practicarea stării de cap (Shirshasana)