Despre Reiki Usui

Fondatorul Reiki-ului așa cum îl știm astăzi este Mikao Usui, care a trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.
Dimineața si seara cu mâinile în rugăciune, practicantul este sfătuit să mediteze la aceste cuvinte:
DOAR AZI,
Aleg sa nu ma supăr!
Aleg sa nu ma îngrijorez!
Sunt recunoscător pentru binecuvântarile primite!
Îmi fac onest și perseverent munca!
Sunt binevoitor cu întreaga Creație!
Gradele Reiki
Gradul I: după inițiere, practicantul poate face autotratament, și după un timp și tratament. Pozițiile de punere a mâinilor sunt simple și intuitive, se merge pe principiul de sus în jos, urmărindu-se chakrele, pe fața și pe spatele trupului. De asemenea se aplică mâinile în locurile dureroase.
Gradul al II-lea: după inițiere, practicantul primește primele simboluri Reiki, cu ajutorul cărora își poate activa palmele pentru o mai mare eficiență și poate face tratament și prin realizarea și vizualizarea simbolurilor în anumite puncte bine precizate. Poate efectua tratamente la distanță și tratamente mai eficiente folosind simbolurile. De asemenea, simbolurile permit curățarea încăperilor de energii negative, dăunătoare, curățarea și energizarea mâncării, dar și trimiterea luminii la distanță, crearea câmpurilor de protecție.
Gradul al III-lea – sau profesor –: după inițiere, practicantul primește noi simboluri și învață tehnici suplimentare. Poate face acordaje altor persoane. De multe ori, acest grad se „sare” și se trece direct la maestru.
Maestru: după inițiere, noul maestru poate la rândul lui să facă altora inițieri/acordaje și cunoaște simbolurile specifice maeștrilor.
Sunt 18 grade Reiki, fiecare conectand initiatul la energii cu grade diferite de vibratie.
După fiecare inițiere, urmează o perioadă de criză de vindecare, de purificare, cu o durată de 21 de zile, în care practicantul trebuie să-și facă autotratament zilnic și să practice un regim de viață cât mai echilibrat și cu un meniu lacto-vegetarian.