Kulich

by admin

Ingrediente pentru o tortiera de 11cm latime si 15 inaltime

  • 300 grame faina
  • 10 grame drojdie
  • 90 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  •  1 albus
  • 75 grame de zahar
  • 60 grame de unt moale
  • 30 grame de caise uscate
  • 30 grame de stafide

  • 60 grame coaja de portocala confiata
  • 3 boabe de cartamomo macinate
  • 8 ml lichior grand de parade marnier
  • jumatate de baton de vanilie
  • un varf de lingurita de nucsoara
  • 200 grame de zahar pudra
  • un albus
  • o lingura de suc de lamaie

Incalziti 45 ml de lapte si amestecati-l cu 40 grame de faina, acoperiti cu folie alimentara si lasati-l deoparte, amestecati drojdia cu 40 grame de faina si 45 ml de lapte. Acoperiti si lasati 30 de minute la dospit

Amestecati cele 2 aluaturi, amestecati adaugati-l in robotul de bucatarie si framantati-l cateva minute, lasati-l timp de 50 minute acoperit cu folie, amestecati faina care a ramas adaugand si nucsoara si semintele de vanilie si amestecati bine.

Bateti oul intreg cu jumatate de zahar si putina sare cand acesta va deveni o spuma, amestecati-l cu aluatul care a dospit, adaugati jumatatea din faina ramasa si framantati in robot. Il lasati 30 de minute apoi  la frigider pana a doua zi.

A doua zi dimineata, scoateti aluatul din frigider la temperatura camerei pana aceasta isi dubleaza volumul, intre timp bateti cele doua galbenusuri cu zaharul ramas si adaugati-l la aluat impreuna cu faina ramasa si framantati.

Adaugati apoi untul, continuand sa framantati pana devine omogen, lasati-l 20 de minute apoi adaugati caisele, stafidele si lichiorul, framantati inca cateva minute. 

Din aluat realizati o minge si puneti-o in forma de tort pe care ati uns-o cu unt si presati-o cu faina, acoperiti cu o folie alimentara si lasati-l la dospit pana isi dubleaza volumul, incalziti cuptorul la 180 de grade, cand acesta este cald introduceti kulik-ul si coaceti timp de 20 de minute dupa care acoperiti cu o folie de aluminiu pentru a evita colorarea prea intensa dupa care il lasati alte 20 de minute in cuptor.

Dupa coacere il scoateti din cuptor si forma de tort si il lasati la racit, intre timp pregatiti glazura, bateti bine albusul cu sucul de lamaie si adaugati zaharul pudra. Cand compozitia va deveni lucioasa aceasta este gata. Glazura o puneti peste kulich apoi serviti.

Pofta buna!

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.